Junij 2024
Junij
PoToSrČePeSoNe
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Delavci v steklarstvu

Delavci v steklarstvu

Poklicno skupino steklarji sestavljajo steklopihalci, steklobrusilci, stekloslikarji in stavbni steklarji. Glede na dostopno literaturo smo pri pregledu te ugotovili, da so steklarji pri delu izpostavljeni različnim škodljivim obremenitvam. Mednje sodijo hrup, temperaturne obremenitve, škodljive snovi (izpostavljenost svincu, arzenu, antimonovem dioksidu, silicijevemu dioksidu, drugim kovinskim oksidom, azbestu, aromatskim policikličnim ogljikovodikom), neergonomski delovni položaji, nočno delo, poškodbe (delo z ostrimi orodji, nevarnosti povezane s steklenimi drobci, morebitnimi ostrimi robovi), psihosocialne obremenitve. Hrup naj bi povzročal z delom povezano izgubo sluha, piskanje v ušesu in boleče uho.

Ugotovili smo, da je bilo največ študij v povezavi s steklarji opravljenih v povezavi z rakom respiratornih organov, predvsem zaradi izpostavljenosti silicijevemu dioksidu. Silicijev dioksid (kremenov prah) sodi po nomenklaturi IARC v prvi razred karcinogenosti, to pomeni, da je znana rakotvorna snov za ljudi. Nekaj raziskav omenja večjo izpostavljenost svincu pri barvanju stekla – vitražev, pri pripravi mešanice pri brusilcih, ki uporabljajo diamantno orodje, zaradi izpostavljenosti svinčenemu prahu, hlapom in s svincem kontaminiranih delcev (možnost oralnega zaužitja).

Pri moških steklarjih ugotavljajo večje tveganje za rak pljuč, grla in ustnic, mezoteliomom plevre. V eni izmed raziskav so ugotovili, da je bilo tveganje za smrt zaradi respiratornih bolezni (azbestoza, silikoza, pnevmokoinoza, antrakosilikoza) pri steklarjih povečano za 80 %, za rak jeter skoraj dvakrat. Večje tveganje za smrt zaradi raka jeter kaže na možno povezavo z izpostavljenostjo silicijevemu dioksidu v prahu. Pri ženskah so ugotovili večje tveganje za rak materničnega vratu in jajčnikov, rak pljuč, mezoteliomom plevre, rak jeter.

Ena izmed študij o umrljivosti opisuje rezultate, ki kažejo, da je pri moških signifikantno tveganje le za rak kolona in rektuma, statistično pomembno zvišano je bilo tveganje za rak jeter oziroma žolčevodov, kar so ugotovili pri delavcih, ki opravljajo žarčenje. Zasledili smo, da se je umrljivost zaradi raka grla in pljuč z dolžino latentne dobe povečala, pomembno povečane vrednosti SMR so opazili do >21 let po prvi izpostavljenosti.

Literatura opisuje, da poklic steklarja nosi pomembno povečano tveganje za hospitalno obravnavo SLE, predvsem pri moških. Pri poklicu steklopihač je predlagano, da bi se GERB obravnaval kot z delom povezana bolezen in da delo steklopihača pomeni tveganje za pojav kroničnega laringitisa.

Omenili bi še raziskavo, ki govori o poklicni izpostavljenosti steklarjev infrardečemu sevanju: pospeši razvoj starostnih sprememb v očesni leči (primeri afakije, vsi tipi katarakte).